Ha hundarnas bästa i åtanke

Chihuahua är en populär ras, och populära raser drar oundvikligt till sig oseriösa uppfödare. Jag vill därför vädja till dig som funderar på att skaffa en chihuahua att verkligen kolla upp den du köper från. Kolla först och främst upp om valparna är registrerade hos SKK. Även om det inte är lösningen på allt så är det lösningen på mycket. Du slipper till exempel smuggelhundar och de allra oseriösaste. Oregistrerade chihuahuor eller blandraser (som ofta marknadsförs som äkta) är ofta billigare, men ha hundarnas bästa i åtanke och spara ihop pengar istället för att falla för en billig lösning. I längden kan det istället betyda dyra veterinärkostnader.

En annan sak man bör tänka på är att bojkotta så kallade teacup-chihuahuor. Ja, chihuahuor ska vara små, men trenden går mot att de ska bli mindre och mindre. Precis som att stora hundar ska vara jättestora, rynkiga hundar ska vara jätterynkiga, pälsiga hundar ska vara jättepälsiga, och så vidare. Det extrema premieras, speciellt på utställning, men det är definitivt inte med hundarnas bästa i åtanke. Om du googlar lite så kan du hitta bilder på hur raser såg ut förr gentemot hur de ser ut nu. För många raser är det en skrämmande utveckling. Som sagt, chihuahuor ska vara små, men till en viss gräns. Less är inte alltid more.

Sist men inte minst är det viktigt att du träffar uppfödaren, så att du ser hur kullen bor och hur de har det, och att du också får träffa valparnas föräldrar och gärna fler släktingar. Då kan du bilda dig en uppfattning om vad du kommer att få. Är det smutsigt och dåliga förhållanden – köp inte. Är hundmamman otrevlig och bitsk – köp inte. Ha hundarnas bästa i åtanke!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *