Personspår

Kan man spåra med en chihuahua? Ja, självklart kan man det! En chihuahua har en nos som alla andra hundar. Det som kan vara lite svårare för en liten hund som har korta ben är att ta sig fram i terräng, om man till exempel lägger spår i skogen, men hundar är väldigt bra på att hitta sina egna vägar så det brukar oftast inte vara några problem.

När jag spårar med Kloset så lägger jag personspår, det vill säga spår som bara består av mina egna (eller någon annans) fotsteg. I till exempel viltspår drar man en klöv efter sig samtidigt som man vanligtvis stänker blod efter spåret, men i personspår är det alltså bara människans doft som hunden ska gå på.

Kloset är en ganska noggrann spårare som hellre tar tid på sig än flyger fram. Ibland lägger jag ut apporter i spåret, som alltså är föremål som hon ska markera, och även det gör hon bra. Någon speciell markering har vi dock inte riktigt fått till. Egentligen ”ska” hunden lägga sig, sätta sig, peka med nosen eller apportera föremålet. Kloset brukar bara springa tillbaka till mig (utan föremål) när hon hittar något, men det duger gott för mig. Eftersom vi inte tävlar så spelar det ingen roll hur hon gör. Huvudsaken är att jag förstår henne när hon hittar något, och det gör jag.

Det kan vara lite svårt att hitta en spårlina som inte blir för tjock och tung för en chihuahua. Man vill ju gärna ha en som är typ 15 meter. Men man får försöka tänka utanför boxen och till exempel göra en egen spårlina av flaggstångslina eller något annat passande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *