Rallylydnad med liten hund

Att träna med en liten hund är egentligen inte så stor skillnad mot att träna med en större hund. Det som jag upplever som det svåraste med att träna med en så pass liten hund som en chihuahua, i alla fall när det gäller exempelvis rallylydnad, är hur man belönar. En stor hund, vars huvud man når när hunden går, står eller sitter bredvid en, kan man till exempel mata med godis utan att behöva böja sig ner. Man kan också ge den godis under tiden man går utan att varken hund eller människa behöver bryta positionen. En liten hund kan man inte ge godis på samma sätt eftersom man då måste böja sig ner.

Däremot måste man ju inte belöna med just godis, men om man har en hund som svarar bra på godisbelöning så är det ofta väldigt smidigt jämfört med exempelvis leksak eftersom du kan belöna väldigt snabbt med godis. Du ger en godis och sedan kan du fortsätta. En leksak måste du ge hunden eller leka en liten stund med, så man får inte samma flyt om man vill belöna små saker ofta. Dessutom måste man ju se till sin egen hund – tycker den att godis är den absolut bästa belöningen så ska man ju välja det. Tycker den leksak ska man välja det. Tycker den klappar eller jaktlek eller något annat så ska man välja det. Fast allra helst ska man förstås ha en blandning av en massa olika belöningar så att hunden aldrig vet vad som kommer. Då blir det ju extra roligt när favoritbelöningen kommer och det blir jackpott. På så sätt bygger man upp en förväntan.

Men hur som helst, att träna rallylydnad med en chihuahua går alltså alldeles utmärkt. Man får helt enkelt anpassa sig till att den är liten och hitta egna vägar som passar en själv och ens hund. En sak som kan vara lite svårt med mindre hundar är att de gärna vill gå en bit ifrån en vid fotgången eftersom de är så små och därmed inte ser oss så bra när de tittar upp i fotposition. De får helt enkelt en bättre ögonkontakt med oss när de går en bit ifrån. Så det är något man får tänka på när man börjar träna. Som förare får man då hellre böja ut huvudet lite för att skapa ögonkontakt.

Här är lite inspiration i form av ett filmklipp på en chihuahua som tränar någon form av lydnad!

1 comment

  1. Tack för inspirationen. Efter en lydnadskurs som gick ut på att man ska ge lite godis från handen hela tiden så började jag misströsta. Dels för att det är omöjligt att ha hunden under nosen och dessutom gå framåt och dels för att en liten hund inte klarar så mycket godis. Jag har pyttesmå bitar men han blir mätt eller kräks till slut

    Instruktörer borde lära sig lite fler belöningsstrategier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *